Wednesday, February 22, 2012

Abrevieri in denumirea obiectivelor

Probabil multi utilizatori de DSLR se intreaba ce inseamna toate simbolurile din numele unui obiectiv. In continuare, am sa prezit o serie de abrevieri cu explicatia corespunzatoare. Lista nu este completa iar prescurtarile si semnificatia lor sunt "culese" de pe internet.

Va astept cu completari la aceasta lista :)


AF-S - AutoFocus-Silent (focalizare automata silentioasa)

SWM - Silent Wave Motor, motor integrat in obiectiv, pentru AF-S

DX este denumirea senzorului cu dimensiunea de aproximativ 24x16mm, si, in consecinta, a obiectivelor create special pentru aparatele foto DSLR dotate cu acest tip de senzor.

G este abrevierea de la Genesis, termen aplicat obiectivelor Nikkor de ultima generatie care nu mai sunt dotate cu inel de diafragma, aceasta fiind comandata electronic din aparatul DSLR.

D - Obiectivele de tip D (Distance information), precum AF NIKKOR 50mm f/1.8D au inel de diafragma, aceasta putand fi comandata manual prin rotirea inelului.

ED este abrevierea de la Extra-low Dispersion glass, un tip special de sticla cu dispersie scazuta din care sunt realizate anumite lentile din componenta obiectivelor. Ele corecteaza diferenta dintre lungimile de unda ale fascicolelor de lumina de culori diferite, permitand acestora sa nu fie dispersate, ci focalizate in acelasi punct pe senzor. Astfel, sunt diminuate aberatiile cromatice.

VR sau Vibration Reduction reprezinta tehnologia dezvoltata de Nikon pentru stabilizarea imaginii. Reduce tremurul aparatului foto atunci cand se fotografiaza din mana, permitand cresterea timpului de expunere cu pana la 4 trepte (spre exemplu 1/30s in loc de 1/250s) fara sa fie afectata claritatea imaginii. Sistemul VR utilizeaza giroscoape pentru a masura miscarea si a ajusta lentilele astfel incat sa compenseze pentru aceasta miscare.

IF sau Internal Focusing este sistemul care permite obiectivului sa focalizeze fara a misca lentilele frontale. De ce este important? Pe de o parte pentru utilizarea atasamentelor precum filtrele de polarizare, care sunt afectate de miscarea circulara. Pe de alta parte protejeaza in timp obiectivul de patrunderea prafului intre lentile datorita miscarii repetate a lentilelor frontale. Acest sistem se regaseste pe majoritatea noilor obiective realizate de catre Nikon, chiar daca nu este cuprins in denumire precum in cazul obiectivului AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED.


SP - Super Performance - obiective de cea mai buna calitate de la Tamron

XR - Extra Refractive Glass 

Di - Digitally Integrated Design - adaptarea obiectivului pentru utilizare pe corpuri digitale (reducerea reflexiilor parazite si a aberatiilor cromatice)

LD - Low-Dispersion - lentile cu dispersie cromatica redusa

Aspherical - lentile slefuite dupa o suprafata nesferica, pentru a compensa mai eficient aberatiile si distorsiile optice 

Di-II - cod Tamron pentru obiectivele proiectate special pentru aparatele foto digitale in format APS-C

Macro - Daca ar fi sa ne luam dupa definitia "clasica", macro inseamna fotografierea de la distante mici. Totusi, “distanta” este o marime relativa si doar aceasta definitie nu este suficienta. Din punct de vedere tehnic se accepta faptul ca macro-fotografia, in adevaratul sens al cuvantului, inseamna fotografierea la un raport de reproducere minim 1:1. Asta inseamna, pe scurt, ca subiectul fotografiat este transpus pe senzor la aceeasi dimensiune pe care o are si in realitate. Astfel, daca fotografiam o albina imaginea acesteia pe senzor are exact aceeasi dimensiune-liniara ca si albina reala.

7 comments:

  1. Ar fi interesant dacă ati mai peria putin cele de mai sus, sau ati selecta mai bine sursele de unde le „culegeti”:

    Ex:
    -Macro - capacitatea unui obiectiv de a focaliza la distante foarte mici (in acest caz: 45 cm la toate distantele focale) ....

    - Ele corecteaza diferenta dintre lungimile de unda ale fascicolelor de lumina de culori diferite, :-) (pai nu ne-ar iesi imaginile monocromatice dacă s-ar corecta diferentele de lungimi de undă :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc de comentariu. Din pacate nu am prea avut timp sa ma ocup de blog insa sper ca in curand am sa o pot face; am sa tin cont de sugestia Dumneavoastra si am sa fiu mai atent la "culegeri"

      Delete
  2. Salut!Iti multumesc pentru ca m-ai inclus in lista de bloguri pe care le urmaresti!
    Mi se pare interesant blogul tau! As avea si eu o observatie referitor la aceasta postare! Macro nu inseamna neaparat focalizare la distante mici ci mai degraba posibilitatea obtinerii unui anumit raport de reproducere,(de obicei 1:2-1:1) la distanta minima de focalizare a acelui obiectiv. Care distanta poate fi destul de mare in cazul unor obiective macro cu focala lunga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut. Am inclus blogul dumneavoastra pentru ca va respect foarte mult munca exprimata in fotografiile de pe blog cat si activitatea de pe forumul nikonisti (http://forum.nikonisti.ro) unde intotdeauna am cate ceva de invatat din posturile dumneavoastra.
      Cat priveste definitia "macro", aveti dreptate si in consecinta am si modifica-o (sper ca de data aceasta este corecta).

      Iar blogul acesta .... as vrea sa am mult mai mult timp sa ma ocup de el cum de altfel mi-asi dori sa dedic mai mult timp fotografiei. Dar nu le poti avea pe toate odata..

      Delete
    2. Multumesc, ma flatezi! As vrea sa nu-mi mai vorbesti la plural, ma simt ciudat cand citesc :D !

      Delete
    3. Defect profesional ... pana cand afli cu cine vorbesti (ca pozitie) mai bine pastrezi distanta si/sau politetea :)

      Delete
    4. Hmm, abia acum am realizat ca schimbasem definitia doar in pagina corespunzatoare (http://anjinfoto.blogspot.ro/p/abrevieri-in-denumirea-obiectivelor.html), nu si aici in post :). Acum s-a rezolvat

      Delete